The History of Esencia

White, Naturally Sweet
Variety: 100% Muscat Alexandria
Vinification: Aged 24 months in oak barrel
Alcohol: 4%
Temperature: 6ºC

Very complex. Intense color, marmalade. On the nose, captivating with its aromas of marmalade and caramelized tropical fruits. Great depth and concentration and a long and pure finish.

Esencia is a unique wine that incorporates the raisined muscat grape. After 24 months in barrel, we achieve a partial fermentation of the must. Alois Kracher, through this wine, sought to convey the essence of the village of Almáchar, in the heart of the Axarquía, famous from time immemorial for its delicious muscat grapes and raisins.

Many people ask me why Esencia doesn’t have the vintage year on the label.

The answer is that Esencia isn’t in the DO Málaga. There is no place in the Regulatory Board, which was founded in 1933, for a wine that combines its characteristics of concentration without added alcohol.

You would have to go back to the 16th-17th century to find a Malagueño wine like this: mosto yema, very concentraded and without alcohol added. Garcia de La Leña tells us about this in his Conversaciones Históricas Malagueñas (book 13, chapter 9) describing a wine very similar to Esencia called Tender Wine, which was the most appreciated Malagueño wine. Pliny remembers a wine called Diachyton, that in his time, he says, was made from grapes that spent seven days in the sun, and were pressed by foot on the eighth.

The name Esencia was Alois Kracher’s idea, inspired by Tokaji, which is prepared in a similar way (mosto yema and high concentration). The difference, in addition to the variety of grape used, is that in Tokaji the grape is concentrated by botritis and we concentrate by drying the grapes in the shade with the country air. So what we get in the end is a raisin without leaving it in the sun. To me the name Esencia seems doubly appropriate because Almáchar is the realm of Moscatel raisins in Málaga.

I am particularly pleased with Esencia 2005, which is slightly less concentrated than the 2004, but the grapes had more acidity and I think this has given a touch of freshness to this wine that I love.

Versión español abajo:

~ ~ ~

Mucha gente me pregunta por qué Esencia no lleva la añada en la etiqueta.

La respuesta es que Esencia creó una categoría por si mismo, por lo que no lleva la Denominación Málaga. No existe en la norma del Consejo Regulador (que se fundó en 1933) un vino que reuna estas caracteristicas de concentración pero sin alcohol añadido.

Tendriamos que irnos hasta el siglo XVI – XVII para encontrar un vino Malagueño de este tipo: mosto yema, muy concentrado y sin alcohol añadido. Seguí no cuenta Garcia de La Leña en sus Conversacions Malagueñas (lib. 14 cap. 9). Plinio hace memoria de un vino llamado Diachyton, que en su tiempo, dice, se hacía de uvas pasadas por siete días al Sol, y pisadas al octavo; pues este es el Vino Tierno Malagueño…

Cortase la uva en el mes de Agosto con el maduro correspondiente: tiendese en el Amijar, o lagareta, donde se está hasta que se hace como pasa; en cuyo mas o menos pasado consiste la mayor o menor calidad y finura de este vino […] entonces se pisa con mucha fuerza, y trabajo, por su dureza. A costa de muchos estrujos sale una especie de miel […]. Este vino es muy costoso, porque de cada carga de uva, que se compone de cinco aportaderas, y de siete a ocho arrobas, lo más que sale es arroba y quarto de la mejor calidad, y es el fruto más precioso, y particularmente Malagueño.

El nombre de Esencia fue idea de Alois Kracher que se inspiró en los Tokaji que se elaboran de forma similar (mosto yema y alta concentración). La diferencia, además de la variedad utilizada, es que in Tokaji concentran la uva por botrilis y nosotros la concentramos por secado a la sombra con el aire del campo. Con lo cual lo que obtenemos al final es una pasa sin asoleo. El nombre de Esencia me parece doblemente oportuno porque Almachar es el reino de la pasa de Moscatel de Málaga.

Estoy particularmente contento con Esencia 2005, es ligeramente menos concentrado que el 2004, pero la uva tenía más acidez y creo que esto le ha dado un punto de frescura a este vino que me encanta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: